sâmbătă, 7 mai 2016

"Complexul' de a fi roman



Nu cred ca exista complexe mai mari de inferioritate ca la romani...! Ne e rusine de tot: de istoria noastra, de obiceiuri alimentare si comportamentale, traditii, folclor...de toate! Chiar si virtutile ni le transformam in slabiciuni si subiect de ironii. Ne batem singuri joc de noi, facem bancuri pe seama noastra, ne criticam natia pe Fb si unde apucam...Suntem complexati, foarte complexati! Complexati ca suntem romani!

 
N-avem capacitatea de a ne transforma lipsurile in puncte forte, de a da valoare unui obicei. Ne simtim jigniti ca Dracula e considerat 'de la noi' in loc sa facem din asta brand turistic. Ne e rusine ca mancam fasole, de parca noi am fi singurii sau am fi inventat-o (ce bine era!!)...zau asa, francezii sunt foarte mandri de cassoulet-ul lor, englezii mananca fasole si la micul dejun, egiptenii au si ei ful medames. Ne e rusine cu mamaliga, italienii sunt mandri de polenta lor. Ne e rusine cu sarmalele, turcii isi promoveaza cu mandrie 'dolma' si toate preparatele din tocaturi.
Bun, in diverse contexte istorice le-am preluat si noi de la ei, sau de la altii cu care am interactionat la un moment dat sau altul..si ce daca?! Parca se cheama evolutie, nu!
Ne batem joc de noi constant, singuri, fara ajutor, fiecare pe unde apuca: in tramvaie, in parcuri, pe net, in ziare. Ne autointitulam "Romanica" si ne purtam de parca tiganii ar fi aparut intai la noi si dupa aia au ajuns la altii... Reactionam disproportionat la orice ironie si ministerul nostru de externe trimite comunicate daca se face misto de romani in vreun scurt- metraj, film, articol, orice...
Nu cunoastem si nu exersam autoironia. Avem o placere sado-masochista de a ne da 'la cap' singuri si adoram sa ne taram in noroi valorile. Ne facem idoli falsi, din poeti si scriitori mediocri, de regula morti si neapreciati niciunde in afara conturului granitelor noastre.
Acceptarea unui elev roman la Harvard sau Oxford devine stire nationala pe toate posturile tv, de parca numai noi, romanii, am fi cunoscut evolutia pana la stadiul de homo sapiens...
Stim la perfectie sa ne transformam calitatile in defecte si sa asteptam ajutor de la altii.
Astia suntem noi, romanii...!
Ce ne trebuie, oare, sa iesim din paradigma asta?!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu