miercuri, 25 aprilie 2012

Shame on you Denisa Dumitru!

Denisa Dumitru
B a inceput inotul la 3 ani. L-am inscris la Bucharest Sport Club, care are cursuri pentru copii mici la piscina clubului Bery Spa. B adora inotul, in fiecare zi ma intreba: Mami, azi mergem la inot?!
Dupa o mica pauza am reluat in februarie, dar de aceasta data cu antrenoarea clubului, Denisa Dumitru. Cred ca am fost atrasa de preturile mai mici care ii dadeau posibilitatea lui B sa mearga mai des, asa cum dorea.
Primele 4-5 sedinte au fost ok, la inceput B chiar a plans cand treceau cele 50 min, vroia sa mai stea in apa. O simpatiza pe antrenoare, spunea ca e prietena lui si ii trimitea periodic "mesaje" de pe telefonul lui mobil fara cartela., asa cum face el de fapt cu toti prietenii ..:) La a 6-a sedinta Denisa Dumitru si-a schimbat atitudinea, l-a fortat sa faca mai multe traversari de bazin desi el s-a opus, scufundari. Copilul a plans, a spus ca nu vrea chiar acum, ca ii e teama, dar n-a primit decat un raspuns sec: Nu mai urla atat!
Am descris experienta respectiva aici , fara nume si link-uri pentru ca B a fost in ziua aceea cu M la inot. Reflexele vechi de ziarista m-au impiedicat sa folosesc un limbaj mai direct, in situatia in care nu am fost martor la eveniment. Intre tigarile fumate in fata clubului sotul meu nu a prins in totalitate momentul, l-a vazut pe copil plangand in bazin, a intrebat la sfarsit ce s-a intamplat dar antrenoarea nu i-a spus nimic. Nu a facut mare caz pentru ca stia de la mine ca sedintele decurg bine, asa ca nu a insistat.
Dar B mi-a povestit acasa tot. Cum Denisa Dumitru l-a fortat sa faca traversari de bazin si prea multe scufundari desi el nu vroia. "Mami, eu ziceam NU, dar ea spunea: INOATA! Si eu inotam pentru ca e mai mare decat mine si eu sunt inca mic...Si cand am inceput sa plang a tipat la mine: NU MAI URLA ATAT!! Si eu am inceput sa plang si mai tare!" Si cate traversari de bazin ai facut puiule? Bobita a ridicat 2-3 degetele si a zis: Cam atatea, si am plans tot timpul!" Si la sfarsit ti-a spus ceva? "Mimic", a zis el.
Nu e greseala de ortografie, asa pronunta B "nimic"...

B la bazin, fericit, cu echipa Bucharest Sport Club - Bogdan (in apa), Toma ( pe marginea bazinului, tricou rosu) - iunie, 2011

L-am retras imediat de la antrenoarea Denisa Dumitru si l-am reinscris la Bucharest Sport Club, regretand amarnic ca nu am facut asa de la inceput. Cu Toma lucrase si anul trecut, si cu Dana si cu Bogdan si toate sedintele au fost excelente. Am sperat ca o sa-si revina repede cu Toma, Bobita il placuse mult vara trecuta. Prima sedinta a fost un fiasco asa ca l-am trecut in regim de personal trainer, ca Toma sa se ocupe numai de el, dimineata, cand bazinul este mai liber. La a treia sedinta Toma mi-a spus ca pustiu' incepe sa prinda curaj din nou si ca o sa fie ok. (Privind in urma stiu acum si de ce -  singura data cand Denisa n-a fost in bazin).  A patra sedinta...esec total.
Am urmarit ca de obicei cursul de la fereastra speciala pentru parinti si motivul mi-a fost clar. Tot timpul Denisa a inotat pe culoarul cursantilor, desi nu avea nici un elev, iar pe celalalt (mai larg) care e la liber nu erau decat doi inotatori.. A parcurs bazinul in lung si-n lat, a trecut prin toate stilurile existente; o priveam de la fereastra mea de mamica-spectatoare si ma gandeam iritata ca parca e un rechin care da tarcoale prazii...trei copilasi cu antrenorii lor erau in apa si ea tot pe culoarul ala inota. Dupa ce si-a facut numarul a iesit din apa, a trantit 4 plute pe marginea bazinului pentru grupa de gradinita pe care o astepta, a marcat 1/3 din culoar cu o bara din plastic si s-a pus pe asteptat.
Acasa B mi-a spus: "Nu cred ca vreau sa mai merg la inot, nu pot sa inot cand o vad mereu pe Denisa in bazin.. Mi-e frica de ea! Era prietena mea si acum nici nu mai vorbeste cu mine si nici nu si-a cerut scuze ca m-a facut sa plang si a tipat la mine!!" N-am spus nimic, doar am intors evenimentul pe toate partile incercand sa identific o solutie. Nu ascund faptul ca am plans de nervi, departe de ochii baietelului meu adormit in patutul lui...
Acum geanta sportiva a lui B sta abandonata undeva langa cuier, slipul a ramas pe calorifer iar casca si ochelarii de inot puse neglijent pe un raft. Miercurea viitoare ar trebui sa mergem la o noua sedinta, dar stiu de pe acum ca nu va fi asa. Si sunt trista. Trista si furioasa. Am incercat in fel si chip sa vorbesc cu B, sa-l conving, dar raspunsul e NU. Pana marti nu mai deschid subiectul, simt ca e inutil. Stiu de pe acum ce SMS o sa-i trimit lui Toma.
Nu pot sa spun ca nu-mi inteleg copilul! Dumnezeu mi-e martor ca nici eu n-as fi putut sa inot cu femeia-rechin prin preajma, iar el e doar un baietel mic...
Tot ce sper este ca vacanta la mare ii va readuce lui B dragostea de inot, iar timpul va estompa experienta neplacuta cu antrenoarea de la Berry Spa.
Rusine, Denisa Dumitru! Rusine, rusine, rusine!
Din cauza ta un copil a renuntat la inot!!
Inutile sunt medaliile alea pe care le-ai avut atarnate de gat pe podiumul invingatorilor, la lectia de umanitate ai fost si vei fi mereu CORIGENTA!!

P.S. Ieri, dupa ce am incercat din nou sa abordez subiectul si am primit acelasi NU hotarat plus o mare ignorare, l-am vazut pe B cum isi ia din nou mobilul lui fara cartela. Ce faci puiule?, l-am intrebat. Trimit un mesaj unui antrenor care nu face traversari de bazin, a raspuns el serios. Dupa care a inceput concentrat sa tasteze...
A fost felul lui de a-mi spune ca nu mai vrea sa mearga la cursurile de inot. Si nici sa mai vorbim despre asta.

12 comentarii:

  1. O antrenoare de inot care sa tipe la un copil de nici 4 ani, sa-l forteze sa faca traversari si scufundari cand se stie ce inseamna frica de apa pentru copii, ce greu se depaseste cand exista...
    Nu am cuvinte sa spun ce revoltata sunt, mai ales ca il cunosc pe Bobby, rusine antrenoarei!
    Bine ca a angajat-o si o pastreaza un club privat, ferice de ea ca e in Ro, in State...era de mult out din orice institutie care lucreaza cu copiii!

    RăspundețiȘtergere
  2. imi pare rau pentru trauma cu care a ramas picul... sper sa reuseasca sa o lase in urma.

    RăspundețiȘtergere
  3. Da, din fericire nu are teama de apa, doar nu mai vrea antrenamente. Denisa l-a fortat, desi n-o rugase nimeni sa faca performanta cu el, si acum nu mai vrea sa auda de traversari bazin si scufundari.
    O sa-l inscriu anul viitor la alt club, din fericire de la 5 ani sunt mai multe optiuni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Imi pare nespus de rau pt baietel si mai ales pt tine,stiu cat de mult sufera o mama cand isi vede puiul plangand,cu timpul va uita de acel rechin si o sa fie bine.Mami Roxana eu zic ca ar trebui sa faci o plangere la conducerea clubului sau macar sa o faci sa-si ceara scuze.Daca gandim pesimist la modul cum s-a purtat Denisa,ar fi putut sa fie un final tragic.Fetita mea este anxioasa si daca ar fi fost in locul lui Bobby sunt sigura ca riscul de a se ineca ar fi fost foarte mare.Nu ar trebui sa lucreze cu copiii acest gen de oameni,dar din pacate aceasta teroare se intalneste in mai multe cluburi de copii,inclusiv in gradinite.Pe langa rusinea de rigoare ii transmit Denisei si mesajul de-a reflecta la gresala care a facut-o,sa nu mai forteze nici un copil si sa-i trateze cu blandete.

    RăspundețiȘtergere
  5. miha_adri, iti multumesc mult pentru mesajul tau sensibil!
    Si eu cred ca cei care nu iubesc copiii nu ar trebui sa lucreze cu ei...dar uite ca exact acolo ii intalnim, mai ales in gradinitele de stat.

    RăspundețiȘtergere
  6. da, eu stiu ca denisa este o proasta! Tipa ca o descreierata tot timpul la copii si ii arunca in apa!! Daca nu ii convine ceva, incearca sa se razbune, iar alt obicei prost este ca sta si trage cu urechea cand altii vorbesc, in loc sa aiba grija de copii!!!!

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu am sa va dau un raspuns ceva mai insensibil.
    Si antrenorul meu a fost putin brutal cu mine , adica ma arunca in apa de 4 metri doar cu manecute din ce in ce mai desumflate , pana cand nu le-a mai umflat deloc, aveam doar 4 ani. Mi-a fost putin frica , imi amintesc si acum , dupa 40 de ani , aproape fiecare zi de inot. Am invatat sa inot in doar o saptamana. A fost putin fortat recunosc , insa ulterior am jucat Polo de performanta. Sunt de parere ca uneori se poate forta putin copilul , pentru ca dupa ce trece de acel moment de teama , prag , satisfactia reusitelor este mult mai mare decat daca este cocolosit de parinti la fiecare vaicareala.
    Am un bebe de 6 luni si imi doresc enorm sa nu ajung un parinte care nu face decat sa cante in struna copilului si sa stea si in cap daca acesta o doreste.
    Nu ma refer la acest caz concret pe care nu sunt in masura sa il judec (antrenoarea respectiva putand fi clar o proasta) , insa citind un pic printre randuri si tinand cont ca ati devenit mama la 40 de ani , ca dealtfel si mine insa tata , va sugerez sa va raportati putin prezenta pe aceasta lume nu doar ca un satelit in jurul copilului deaorce universul este ceva mai mare decat atat , iar nu totdeauna este si benefic pentru dezvoltarea unui viitor adult pe propriile lui picioare.

    RăspundețiȘtergere
  8. Cristian, toate studiile psihologice din ultima perioada arata ca cei mai buni parinti sunt cei de 35-40 de ani, singurul dezavantaj fiind eventuala rezistenta fizica scazuta la efortul de a creste un coplil.
    Altfel, experienta de viata este esentiala, la aceasta varsta mamele fiind mai rabdatoare si capabile sa inteleaga mai bine emotile celui mic; mai dispuse sa se informeze despre cresterea copilului, mai putin focusate pe cariera fiindca la varsta asta sunt mai multe sanse sa fii pe un palier profesional care sa te multumeasca.
    In general, toate actiunile tale de parinte trebuie sa tina cont de personalitatea copilului. Referitor la inot, varsta de la care ei incep de fapt este 5 ani, atunci au coordonarea stanga-dreapta a manutelor si sunt capabili sa asculte/execute comenzi.
    Pana la 5 ani se practica asa numitul baby swimming - copilul sa se obisnuiasca cu apa, sa nu-i fie teama de scufundari etc. Dupa experienta cu Denisa pot sa-ti spun ca cel mai bine e sa mergi tu cu el la o piscina deschisa - noi am fost la fostul strand al Tineretului, recent renovat. Intrarea in bazin se face treptat - multi copii se sperie pentru ca nu simt pamantul sub picioruse - si cu parintele alaturi copilul castiga multa incredere in el, vede ca aripioarele il tin la suprafata, invata sa se joace in apa, tot din joaca se scufunda, face sarituri.
    Cred ca atitudinea antrenorilor de la cluburile de copii este de multe ori determinata si de atitudinea parintilor - nu este cazul Denisei, ea este f dura natural si extrem de nepotrivita pentru lucrul cu copiii mici. Nu de multe ori am auzit prin parc la multi parinti - merge la inot, dar nu face nimic, mai mult se balaceste! Si ei aveau copii de 3-4 ani!!
    Am vb si cu un antrenor tanar de la Strandul Tineretului si el mi-a spus ac lucru - la 4 ani un copil nu invata sa inoate, doar se obisnuieste cu apa si nu trebuie fortat nicicum.
    Sunt de acord ca trebuie sa-i impingem mereu pe picii nostri de la spate, cam asta e esenta educatiei - ce copil se duce din proprie initiativa la cursuri de lb straine de la 6 ani, de ex? - dar trebuie identificat corect momentul si actionat in concordanta cu personalitatea celui mic.
    La urma urmei e important sa faca totul cu placere, nu?

    P.S. Cum ai un bebe de 6 luni si ai facut polo, deci esti un bun inotator, ar fi excelent daca ai merge de pe acum tu cu el la o piscina si sa-l inveti incet-incet cu apa. Sunt 2 cluburi in Bucuresti care lucreaza cu bebelusi, dar au tarifele cam mari. Ideea e ca ei au stat intrauterin in mediu acvatic si la varsta asta sunt in elementul lor in apa pot sa-si tina si respiratia natural daca-i scufunzi.
    Eu nu sunt o inotatoare prea buna si mi-a fost teama sa marg cu el la piscina cand era bebe.
    Uite un club care lucreaza cu bebelusi daca te intereseaza; http://www.babyspa.ro/

    RăspundețiȘtergere
  9. Cristian, revin un pic.
    Cred ca amintirile tale sunt putin distorsionate, putin probabil sa fi inotat la 4 ani...Ma refer la un inot tehnic, nu la mentinerea deasupra apei pentru 10-15 de sec, timp in care cel mic da haotic din manute si picioruse pana se prinde de ceva salvator.

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu sunt distorsionate deloc. Imi aduc aminte ca inotam o lungime de bazin broscuta (adica bras ) iar eu eram foarte suparat ca nu ma invata sa inot ca cei de la TV (crawl). Deasemenea eram dezamagit ca nu ma invata cum sa sar in apa in cap :).
    Babyspa mi se pare putin exagerat ca preturi ...aproapede 200 LEI ptr. o sedinta de o ora ??? Iar piscine descoperite nu cred ca voi reusi deoarece vine toamna. Inca sunt in cautare de un centru care lucreza cu bebelusi .... sau o atrenoare privata care sa vina acasa unde intentionez sa ii cumpar eventual o mica piscina ... nu stiu ..inca sunt in cautare de solutii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Singurele cluburi care lucreaza cu bebelusi sunt, din cate stiu eu, Micii Campioni si Baby Spa. Cel de-al doilea are o reputatie mai buna si s-a desprins de fapt din Micii Campioni.
    Vania Limban de la Active Center stiu ca obisnuia sa vina acasa, ea nu are un club propriu, tine cursurile la piscine inchiriate (cu apa clorata) astfel ca preturile la ea sunt mai mari decat la cele 2 cluburi de care ti-am spus.
    Dar daca mergi de cateva ori cu bebelusul tau la Baby Spa, unde oricum prezenta unui parinte e obligatorie, o sa stii ce ai de facut si o sa te descurci f bine acasa, la piscina voastra.
    Vania Limban am impresia ca venea/vine acasa cam in primele 3 luni, dupa aia la piscina cu bebelusii! :)

    RăspundețiȘtergere
  12. Multumesc frumos pentru sfaturi si succes .....

    RăspundețiȘtergere