sâmbătă, 23 octombrie 2010

Despre tipurile de bugetari


de Elisabeth Wolner

Mocnea deja in capul meu ideea de a defini tipurile de BUGETARI intalniti de mine, fie in fata ghiseelor, pe teren, in birouri somtuoase, modeste sau sordide.Tipologia difera doar foarte putin, dar ceea ce au in comun este "batut in cuie" : arborarea unei expresii de suprasuficienta aroganta, unde plictisul este mai mult sau mai putin disimulat prin ridicarea sprancelelor , cobararea buzei inferioare, nelinistea mainilor si golire privirii de orice continut : Da?...Da! Da!!."-..Spuneti ce doriti !", ca o rafala de mitraliera, antrenand in tine intreaga strategie de repliere. Ceea ce urmeaza este in functie de ceea ce doresti tu sa ceri prin configurarea drepturilor cetatenesti in...exercitiu.


Bugetarul somptuos, adesea si gras cu o burta constransa deasupra unei curele inutile, priveste prin tine ca prin sweitzer si privirile ii ajung la urmatoarea locatie, unde ar trebui sa ajunga o afacere profitabila pentru el.
"-Vom studia problema dvs,cu atentie..."dar tu nici nu ai deschis gura sa o expui. Vede prin tine, cum spuneam mai inainte ! Fotoliile mari de piele neagra pastreaza amprenta sezuturilor lor indelungate si apasate.

Bugetarul ceva mai modest, in biroul lui de melacard, mai slabut, incruntat, vorbeste la doua telefoane, in timp ce tu stai in fata lui de ceva vreme - gata de expunere verbala - nu mai apuci ca iti spune sa lasi cererea la registratura, el nici macar nu te-a privit : intr-un suport rotund pe birou stau incolonate multe creioane ascutite - niciodata nu am inteles de ce, doar nu mai scrie nimeni cu creionul, poate este un simbol al bugetarului ager la minte, care isi ia notite la relatia cu publicul, creionul bine ascutit sta gata de atac.

Bugetarul din biroul sordid , cum are serviciul de mici accidente de la Politia Rutiera sau serviciul de furturi din poseta sau serviciul de masini furate. Acele birouri sunt foarte urate, o combinatie intre o sala de asteptare din gara Halta "Posomaratii din Vale"si o baraca de muncitori forestieri in munti.
-"Ce doriti ?" Sa reclam un furt de pormoneu ...la piata , stiti. - "Ce piata? De ce umblati cu portmoneul la dvs. si ce cautati in piata? ...Auzi idee, sa mearga la piata, ziua in amiaza mare, cu portmoneul, sa cumpere...Ce sa cumpere? O bere rece!! Da, o bere rece... si astfel imaginatia bugetarului o ia razna...Scrieti cum s-a intamplat cand ati mers sa cumparati o...bere rece,,,"

Bugetarul de la ghiseu, dar nici nu mai scriu despre el ca de-abia a deschis ghiseul la ora 9,15, primit pe usa din spate 6 acte la solutionat si a si inchis ghiseul pentru pauza de masa...Contribuabil disciplinat cu
banii pentru impozitul pe imobil si masina in mana, stai,astepti, te mai rezemi de peretele cu lambriuri cenusii - dovada ca si multi altii s-au rezemat de el, astepti: se deschide cu un sunet de ghilotina prevestitor de rau - ghiseul. Mai intra cinci persoane pe o alta usa direct in biroul bugetarului ,ia actele de la o persoana din fata ghiseului, il apostrofeaza ca nu are documentarul -"Care este proportia ,va rog?, intreb firav. Care proportie, ridica sprancenele bugetarul....pai , la cati din interior intra unul si din fata ghiseu lui?" Programul s-a incheiat, veniti maine.Acesta a fost verdictul. Cade ghilotina.

Bugetarul - inspector de ceva, pe teren in exercitiul functiunii:-"Aici sta Dl Pagubasu Vespasian? Da. Str Rezolutiei Nr 8? Da, eu sunt. Halal, acum stiu cu cine am de a face, aici ati scris Nr. 6, nici nr. de casa nu il stiti!!
A,da. Aveti si gard...va amendez cu 6 000 lei ca aveti gard! Puteti contesta in 15 zile. Suna telefonul meu..Da, Domnule Primar, este aici a sosit tocmai ma amendeaza....Domnule, stati, nu am glumit, desigur am glumit ! Nu vreti sa duc gunoiul la plecare, il duc la container.."

Intotdeauna cu sprancenele ridicate a neputinta intelegerii, intotdeauna cu colturile buzelor lasate a dispret profund, priveste prin tine ca prin sweitzer. Este Bugetarul , care te dispretuieste ca nu esti nici cel putin var de -al doilea cu el, sa poata incheia o...intelegere.cu tine, ca in familie.
Cine este vinovat ca s-a ajuns aici si ca nu mai este intoarcere?
Noi suntem de vina. De ce noi? Ghiciti de ce? Pentru ca si dupa douazeci de ani ne adresam cu-"Nu va suparati.....va rog imi puteti lua banii pe impozit?
Zambim la simpla idee ca in Suedia , un contribuabil se adreseaza slujbasului de la ghiseu cu "-Nu va suparati...imi luati banii de impozit pe venituri profesionala"...
Acum mi-e frica ca luandu-i-se 25% din salarii, Bugetarul, chiar va scoate pistolul la noi...si nu va ajuta nici daca ne milogim" ...nu va suparati domnule bugetar "...va rog am venit sa platesc...

Un comentariu:

  1. In the Netherlands the Koninklijke Marechaussee are the gendarmerie force. Created by King William I to replace the French gendarmerie on October 26, 1814 . The word gendarmerie had gained a negative connotation, so William called the new force "marechaussée" (maréchaussée is an alternate French word for gendarmerie). At that time, the marechaussee was part of the army (landmacht). The marechaussee performed police duties for the army, as well as civilian police work as a part of the national police (rijkspolitie). The marechaussee would form the only police force in many small cities like Venlo, especially in the southern provinces of Limburg and North Brabant. As of 1998, the marechaussee is a separate branch of the Dutch military assigned with military and civilian police tasks.

    [edit] Political

    RăspundețiȘtergere